SÄÄNNÖT JA TURVALLISUUS KIIPEILYAREENALLA

Asiakkaidemme turvallisuus on toimintamme ydin ja pyrimme kehittämään sitä jatkuvasti. Muistathan silti, että kiipeilyssä on aina vakavan loukkaantumisen ja jopa kuoleman riski. Varmista, että sinulla on riittävät tiedot ja taidot sekä välineet turvalliseen kiipeilyyn. Noudata aina välineitä ja turvallisuutta koskevia ohjeita ja harjoittele varmistamiseen ja kiipeilyyn liittyviä tekniikoita turvallisissa olosuhteissa. Huomioithan, että köysivarmistamisen ym. turvallisuustaitojen opettaminen toiselle henkilölle KiipeilyAreenan tiloissa on kielletty.

KiipeilyAreenan tiloja käytetään aina omalla vastuulla. KiipeilyAreena ei ole vastuussa asiakkaidensa virheellisestä toiminnasta johtuvista onnettomuuksista tai henkilökohtaisen omaisuuden katoamisesta/vahingoittumisesta.

Rekisteröityminen

Rekisteröimme kaikki asiakkaamme turvallisuussyistä. Otamme asiakkaidemme turvallisuuden erittäin vakavasti ja siksi jokaisen ensikertalaisen tulee katsoa kiipeilyä koskevat turvallisuusvideot rekisteröimisen yhteydessä.

Ikärajat lapsille

Kaikilla alle 14-vuotiailla lapsilla tulee olla mukanaan täysi-ikäinen huoltaja KiipeilyAreenan tiloissa koko kiipeilyn ajan.

Tarhaikäiset lapset (4–6 v):

  • Kiipeily itsevarmistavilla laitteilla, jos vähimmäispainoraja 15 kg täyttyy
  • Kiipeily yläköydessä varmistustaitoisen kanssa
  • Boulderointi lapsille soveltuvilla alueilla valvojan seurassa. Salmisaaren boulderointialueella ikäraja on 12 vuotta

Kouluikäiset lapset (7–13 v):

  • Mukana tulee aina olla täysi-ikäinen huoltaja, joka on tehnyt rekisteröinnin
  • Kiipeily Salmisaaressa sekä Ristikossa itsevarmistavilla laitteilla aikuisen valvonnassa. 12-vuotias saa käyttää itsenäisesti itsevarmistavia laitteita. Tätä nuorempien lasten kiinnittämisen ja irrottamisen tekee aina täysi-ikäinen huoltaja.
  • Kiipeily yläköydessä varmistustaitoisen kanssa
  • Boulderointi huoltajan valvonnassa

14 vuotta täyttäneet lapset ja nuoret:

  • Kiipeily on sallittua ilman huoltajan läsnäoloa
  • Mahdollisuus suorittaa varmistuskortti
  • Tulee olla huoltajan suostumus itsenäiseen kiipeilyyn. Suostumuksen voi lähettää kohdehallin sähköpostiin. Saatamme myös tarvittaessa soittaa huoltajalle hallilta.

Köysikiipeily

Köysikiipeilyn varmistaminen yläköydessä on mahdollista, jos sinulla on yläköysikortti. Lead-kiipeily ja sen varmistaminen ovat mahdollisia lead-varmistuskortilla. Myös aloittelijat voivat kiipeillä yläköysikortin haltijan seurassa, jolloin varmistaja varmistaa aloittelijaa yläköydessä. Jos haluat myös itse oppia tarvittavat köysitaidot, voit osallistua yhden illan kestävälle kurssille.

Varmistustesti (Ristikko ja Salmisaari)

Jos sinulla ei ole varmistuskorttia, tulee sinun joko osallistua kiipeilykurssille tai läpäistä varmistustesti. Varmistustestissä tarkistamme, että sinulla on vaadittavat taidot varmistaa kiipeilijää ja kiivetä leadia. Testin voi tehdä seuraavilla laitteilla: Black Diamond ATC / ATC Pilot, Petzl Reverso tai muu vastaava, Petzl Grigri / Grigri+, Beal Birdie, Wild Country Revo, Edelrid Jul / Megajul / Gigajul, Mammut Smart, CT Click Up / Click Up+ ja Singing Rock Rama. Varmistustestin sisällön on laatinut Suomen Urheilukiipeily ry.

Varmistustestien sisällöistä voit kysyä asiakaspalvelustamme. Emme opeta taitoja ennen testiä tai sen aikana. Testiä ei tarvitse erikseen varata. Teemme varmistustestejä hallilla aina kun se on mahdollista. Ruuhka-aikoina (viikonloppu ja arki-illat) on hyvä varautua pieneen odotukseen.

Jos suoritat lead-kiipeilytestin yksin, tulee sinulla olla mukana lead-varmistuskortin haltija, joka osallistuu testissä varmistamiseen ja kiipeämiseen.

Testin hyväksytysti suorittaneille myönnämme kansallisen varmistuskortin. Varmistuskortin hinta on
13 €. Ulkomailla asuvilta tarkistamme asianmukaiset taidot, ja heillä on mahdollisuus lunastaa itselleen varmistuskortti.

Varmistuskortin tulee aina roikkua näkyvästi valjaissa. Mikäli varmistuskortti ei ole näkyvissä, henkilökunnalla on oikeus kysyä korttia ja pyytää sen asettamista esille valjaisiin.

Varmistamisen opettaminen

Varmistamisen opettaminen on ehdottomasti kiellettyä hallillamme. Vain KiipeilyAreenan valtuutetut ohjaajat saavat opettaa varmistamista tiloissamme. Mikäli havaitset puutteellista varmistustoimintaa tms., mainitsethan asiasta henkilökunnallemme välittömästi. Jos haluat ystäväsi oppivan varmistustaidot, voit ohjata hänet yläköysi- tai lead-kurssille.

Köysikiipeilyn turvallisuusääntöjä

Henkilökunta puuttuu varmistamiseen tai tilanteisiin, jotka voivat mahdollisesti johtaa kiipeilijän loukkaantumiseen. Näissä tilanteissa varmistajan tulee korjata varmistamistaan niin, ettei se aiheuta kiipeilijälle vaaraa.

Lead-reitillä kaikki jatkot tulee klipata.

Jos lead-linjassa halutaan yläköysitellä, tulee kiipeilijän klipata ankkurin molemmat karabiinit. Lisäksi yläköysikiipeilijä kiipeää seinän puolta niin, että hän avaa jatkot kiivetessään.

Huomioi, että otteet voivat pyörähtää tai jopa hajota. Ilmoita aina henkilökunnalle, mikäli havaitset otteessa pientäkin pyörähtämistä.

Kiipeilijän vastuulla on tarkistaa, että lead-köyden pituus on tarpeeksi riittävä. Kysy henkilökunnalta tarvittava köyden pituus.

Istuen tai maaten varmistaminen on kielletty.

Soolokiipeily on kielletty. 

Boulderoinnin turvallisuusääntöjä

Älä koskaan seiso kiipeilijän alla.

Varmista aina ennen kiipeilyä, ettei allasi ole toista ihmistä tai esineitä, kuten mankkaämpäreitä tai oteharjoja.

Totuttele patjoihin ennen kiipeilyä ja harjoittele turvallista putoamista huolella ennen kuin kiipeät reitin viimeiseen otteeseen asti. Suosittelemme aina kiipeämään muutaman liikkeen alaspäin ennen patjoille hyppäämistä. Vältä pysäyttämästä putoamisliikettä kädelläsi.

Vältä ottamasta turhia riskejä kiivetessäsi.

Reitin kiivettyäsi suosittelemme aina kiipeämään muutaman liikkeen alaspäin ennen patjoille hyppäämistä.

Valjaat tulee ottaa pois päältä ennen boulderointia. Jätä myös henkilökohtaiset tavarasi, kuten juomapullo, reppu tms. pois kiipeilypatjoilta, jotta ne eivät aiheuta vaaraa itsellesi tai muille esim. putoamistilanteessa.

Huomioi, että otteet voivat pyörähtää tai jopa hajota. Ilmoita aina henkilökunnalle, mikäli havaitset otteessa pientäkin pyörähtämistä.

Itsevarmistavat laitteet

12-vuotias saa käyttää itsenäisesti itsevarmistavia laitteita. Tätä nuorempien lasten kiinnittämisen ja irrottamisen tekee aina täysi-ikäinen huoltaja. Kysy aina ennen kiipeilyä opastus henkilökunnalta.

Aikuisten tulee huolehtia lasten turvallisuudesta. Kun lapsi on kiinnitettynä laitteisiin, ei kiipeilijä saa liikkua sivusuuntaisesti tai kauas seinästä.

Seisoskeleminen seinän läheisyydessä on kiellettyä, sillä kiipeilijä voi laskeutua maahan myös kauas oman linjansa aloituskohdasta.

Muita turvallisuussääntöjä

Tyhjennä taskusi aina ennen kiipeilyä. Kännykän pitäminen taskussa ja kuvien ottaminen kiivetessä on vakava turvallisuusriski ja ehdottomasti kiellettyä.

Kaikilla asiakkailla on oikeus puuttua vaaralliseen toimintaan hallillamme.

Kiipeilyssä käytetään vain siihen tarkoitettuja kiipeilykenkiä. Jos et omista omia, voit vuokrata kiipeilykengät halliltamme.

Kiipeily on kiellettyä päihtyneenä.

Hallilla saa pitää hauskaa turvallisuutta unohtamatta. Juokseminen sekä mankan pöllyttäminen on ehdottomasti kielletty.