Kiipeilyareena - Salmisaaressa, Kalasatamassa
ja Tammistossa!

Boulderointi on kiipeilyä yksinkertaisimmillaan

Boulderointi tarkoittaa kiipeilyä verrattain matalilla korkeuksilla ja ilman erillisiä varmistusvälineitä, kuten valjaita ja köysiä. Putoamista varten kiipeilyseinän alla on pehmeät patjat. Boulderointi mahdollistaa kiipeilyn myös ilman kiipeilyparia, ja lajin aloittaminen on erittäin helppoa. Varusteeksi tarvitset vain kiipeilykengät, joita voit myös vuokrata paikan päältä. Boulderkiipeilyssä kiivettävät reitit ovat lyhyitä. Lajissa punnitaankin taito-ominaisuuksien ja kehonhallinnan lisäksi etenkin kiipeilijän maksimivoimaa. Boulderoinnin voi tästä huolimatta aloittaa ilman kovaa fysiikkaa kiipeämällä oman tasoisia kiipeilyreittejä eli bouldereita. Suomessa boulderointi on erityisen suosittua ulkokallioilla. Lajiin sopivia siirtolohkareita ja matalia kallioita on maassamme lukematon määrä. Suomessa on myös maailman ehdottomiin huippuihin lukeutuvia boulderkiipeilijöitä.

14 vuotta täyttäneet voivat tulla boulderoimaan itsenäisesti. Nuoremmilla lapsilla tulee olla mukanaan täysi-ikäinen huoltaja/valvoja. Boulderoimaan aikuisen seurassa voi tulla kouluikäinen lapsi.

Varusteet

Boulderoinnissa varsinaisia kiipeilyvarusteita ovat vain kiipeilykengät sekä käsien hikoiluun käytettävä magnesium eli ”mankka”.
Magnesiumia on tarjolla talon puolesta lukuisissa mankkaämpäreissä pitkin hallia ja kiipeilykengät voi tarvittaessa vuokrata paikan päältä.
Harrastajalle omat kiipeilykengät ovat tärkeä hankinta ja kenkiä myydään myös Kiipeilyareenalla. Liikunta-asuksi kelpaa normaalit liikkumiseen soveltuvat vaatteet kuten verkkarit tai trikoot.

Vaikeusasteet

Kiipeilyareenalla käytämme selkeästi värikoodattua vaikeusasteikkoa jossa kiipeilyotteiden väri kertoo kiivettävän reitin vaikeustason. Löydät meiltä haasteita aina tikapuita vastaavista bouldereista yhdenkäden leuanvetoa vastaaviin ”ongelmiin”. Ratkaisu ongelmiin olet aina sinä, ja taitojesi kehittyessä kasvaa helposti myös nälkä kiivetä vaikeampia bouldereita. Paras tapa tutustua lajiin on lähteä kiipeilemään Kalasatamaan tai  Tammistoon. Edellämainitut hallit ovat erikoistuneet yksinomaan boulderkiipeilyyn. Myös Salmisaaresta löydät erillisen boulderointiin varatun kiipeilyalueen.

Boulderoimaan lasten kanssa?

Boulderointi sopii kouluikäisille lapsille. Jos suunnittelette yksinomaan boulderointia lasten kanssa, ovat Kalasataman sekä Tammiston boulderointihallit paras vaihtoehto. Molemmissa halleissa on riittävästi helppoja kiipeilyreittejä vaikka tiloissa ei varsinaisesti olekaan erillistä ”lasten kiipeilyseinää”.

Alle kouluikäisille lapsille suosittelemme kiipeilyä Salmisaaressa itsevarmistavilla laitteilla, valjaiden varassa. Salmisaaren boulderointialue on poikkeuksellisesti vain 12 vuotta täyttäneille. Salmisaaresta löytyy pieni nuoremmille lapsille tarkoitettu boulderointiseinä joka on auki satunnaisesti.